Besparen op printkosten? De 7 beste tips!

Besparen op printkosten is een snelle en slimme manier om een flinke besparing te doen op je bedrijfskosten. Want hoewel meer en meer bedrijven kiezen om zoveel mogelijk in de cloud te werken en daarmee minder papier te gebruiken, laat de praktijk toch zien dat er nog steeds heel veel wordt geprint. En met dat vele printen wil je natuurlijk wel zorgen dat de kosten binnen de perken blijven. Want met een aanzienlijke stijging van de prijzen van papier ben je als bedrijf toch een behoorlijk bedrag op jaarbasis kwijt aan printen, zeker wanneer je je hier niet in verdiept hebt. Wij helpen je graag een hand op weg om aan de hand van de 7 beste tips te laten zien dat besparen op printkosten helemaal niet zo moeilijk is: hieronder lees je precies hoe je dat doet!

besparen printkosten tips
1 Besparen op printkosten? Kies de printer die bij je past!

Besparen op printkosten, dat begint in de eerste plaats door te kijken naar het soort printer dat jouw bedrijf nodig heeft. En daarbij moet je je eerst afvragen in welke mate er geprint wordt binnen jouw bedrijf. Gebeurt dit dagelijks de hele dag door of wordt er soms een aantal dagen niets geprint? Dit heeft te maken met het feit dat er twee soorten printers zijn die nét even iets anders werken. Kort gezegd zijn er twee soorten printers: een inktjetprinter en een tonerprinter. Wanneer je langere tijd niet print heb je met een inktjetprinter de kans dat de inktpatronen uitdrogen en niet meer functioneren. In dat geval kun je dus beter kiezen voor een tonerprinter. Op die manier scheelt je dat een hoop onkosten aan het steeds weer moeten vervangen van uitgedroogde inktpatronen!

besparen op printkosten

2 Energiezuinig printen: besparen op printkosten én energie

Naast besparen op printkosten heb je nóg een voordeel waar je misschien nog niet over hebt nagedacht, en dat is het besparen op energie (zeker met de stijgende energieprijzen is dat echt wel de moeite waard om mee te nemen). Want wat energiezuinig printen betreft hebben de gerenommeerde merken als Brother, Canon en HP tegenwoordig printers ontworpen die energiezuinig printen. Die zijn zo ontwikkeld dat ze zo min mogelijk stroom verbruiken en dat heeft weer een ontzettend gunstig effect op je energiekosten!

3 Standaard instellen op zwart-wit

Je printer standaard instellen op zwart-wit: het klinkt zo simpel en logisch. En toch komen wij nog maar al te vaak bedrijven tegen waar dit niet standaard is ingesteld en dat is echt ontzettend zonde van je geld! In de meeste gevallen zul je namelijk geen kleurenprint te hoeven maken maar zal zwart-wit prima volstaan. Als je kijkt naar de kosten van kleurenprints ten opzichte van zwart-wit prints, dan zijn die eerste een stuk duurder. Check dus goed hoe je printer is ingesteld: op kleur of op zwartwit. En als je daar toch mee bezig bent, neem dan gelijk de volgende tip mee!

besparen op printen

4 Dubbelzijdig printen

Dubbelzijdig printen is misschien nog wel de meest logische tip die wij je mee kunnen geven. Want zeg nou zelf, hoe zonde is het wanneer je iedere keer voor anderhalf a4’tje twee pagina’s kwijt bent? Misschien denk je bij jezelf: dat halve velletje… Maar besef wel dat dit op maand- en zeker op jaarbasis echt aanzienlijk kan gaan drukken op je printkosten, zeker wanneer je grotere documenten afdrukt. Heb je je printer op zwart-wit ingesteld, zorg dat gelijk dat je de printer instelt op dubbelzijdig afdrukken want dat heeft met het oog op het besparen op printkosten écht een enorme impact!

5 Selecteer wat je print

Wanneer je een print wil maken van een document zoals een pdf of een webpagina, dan is de kans groot dat je automatisch afbeeldingen mee print. Dat kost heel veel inkt terwijl die afbeeldingen misschien helemaal niet relevant zijn. Een slimme tip is om in dat geval de tekst te selecteren en te plakken in een los word-bestand of in een andere tekstverwerker en van daaruit te gaan printen. Daarmee zorg je ervoor dat je vaak meer dan de helft aan inkt bespaard op je prints, zeker als het gaat om een pdf van meerdere pagina’s of andere grote documenten!

besparen printen kantoor
6 Bespaar op je cartridges met ons huismerk van a-kwaliteit

Wanneer je nieuwe cartridges moet aanschaffen dan is dat best een behoorlijk bedrag. Toch kun je daar heel goed geld op besparen. Hoe? Heel simpel, met onze huismerk cartridges! Deze behoren bij de allerbeste cartridges die verkocht worden en hebben een uitvalpercentage van minder dan 3%! En bij ons geldt in alle gevallen dat wanneer je onverhoopt toch problemen hebt, je kosteloos een nieuw exemplaar krijgt toegestuurd en zoals hier geldt bij ons zoals altijd: niet goed = geld terug!

7 Onderhoud je printer

Slijtage aan je printer is een van de redenen dat je printer er na verloop van tijd mee ophoudt. En wanneer je met regelmaat een nieuwe printer moet aanschaffen, dan kan dat flink in de papieren gaan lopen. Wil je besparen op printkosten, dan is het tegengaan van slijtage een extra tip die wij je nog mee willen geven. Heel moeilijk is dat niet, want met het verwijderen van stof, haren, kruimels et cetera zorg je er al voor dat deze geen kans krijgen op binnen je printer te belanden. En dat wil je eigenlijk ook niet, want daardoor wordt de kans op slijtage van onderdelen in je printer echt aanzienlijk vergroot! Met andere woorden: wees een beetje vriendelijk voor je printer. Het is dus ook geen bijzettafeltje voor je kopje koffie (want dat gaat vaker mis dan je zou denken).

Heb je na het lezen van deze tips voor het besparen op printkosten nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze print-specialisten denken graag met je mee en hebben het beste advies voor jouw specifieke situatie, of dat nu gaat over de aanschaf van een nieuwe printer, printer onderdelen of papiersoorten. Daarnaast zijn wij officieel Brother partner en bieden wij onderhoudscontracten aan. Bij een all-in contract heb je bijvoorbeeld de garantie dat in het geval van een storing er direct een professional langskomt om de storing op te lossen. En wil je meer lezen over het besparen op andere bedrijfskosten? Hier vind je tien slimme tips waarmee je in 2022 heel veel geld kunt besparen.

× Service & bestellen